Cum arată diminețile tale?
Poate că te trezești dimineața și te simți ca lovit de tren, ca și cum nu ai fi dormit deloc. Poate că nu îți vine să te dai jos din pat, te simți vinovat, te gândești la lista de lucruri de făcut, poate chiar începi să te simți vinovat și regreți că iar nu ai reușit să adormi mai devreme.
Lucrând cu câteva sute de oameni ca ghid pentru meditație și Yoga, am observat că pentru mulți dintre ei este complicat să iasă din tensiune, să se relaxeze și să lase în urmă tot ce s-a întâmplat peste zi.
Dacă îți este greu să te relaxezi și să te detensionezi noaptea, citește până la final, ți-am pregătit o surpriză 🙂
Somnul este printre cele mai bune metode de a reduce anxietatea în sistemul nostru nervos. În timpul somnului, corpul nostru intră în mod reparare și creierul nostru pur și simplu se curăță. Atunci când pierzi somn, sistemul tău nervos reacționează ca și cum ai fi băut alcool.
De ce nu reușești să dormi?
Chiar dacă știi deja că somnul e important, se poate întâmpla să te organizezi foarte bine, te așezi în pat la somn și… nimic. Apare frustrarea pe minut ce trece și te „trezești” în mijlocul nopții că nu ai închis un ochi.
De ce îți vine atât de greu să dormi, chiar dacă îți dorești și prioritizezi asta?
Nu dormi pentru că:
- Nu îți consumi energia în timpul zilei
- Nu îți relaxezi corpul suficient înainte de somn și aduci cu tine cu totată tensiunea adunată de peste zi
- Iei cu tine în pat toate gândurile de vibrație joasă și problemele neîncheiate de peste zi
- Îți este greu să predai controlul
- Ai o dietă care nu îți sprijină recuperarea organismului
- Păstrezi în gând situații nerezolvate sau lucruri nespuse, fără a le da un spațiu sănătos pentru a fi procesate
Cum să dormi mai bine
Cea mai bună strategie pentru somn începe din timpul zilei.
Iată 3 sfaturi simple:
- Dacă ești băutor de cafea, asigură-te că ultima ta gură de cafea a fost înainte de ora 15:00. Bea suficientă apă, care îți va da o stare de prospețime în corp.
- Dieta este și ea importantă – asigură-te că mănânci lucruri hrănitoare, proaspete și care îți aduc bucurie. Evită alcoolul – acesta te va face să te trezești mult mai obosit, indiferent de cât ai dormit.
- În timpul zilei, oferă-ți suficientă mișcare. Mergi la plimbare, fă pași, fă sport, stretching, lucrează din picioare. Cu cât ești mai static în timpul zilei, cu atât îți va fi mai greu să adormi.
Relaxează-ți corpul înainte de somn
Am avut nenumărate nopți în care îmi era foarte greu să adorm deși eram foarte obosită, pentru că pur și simplu nu mă puteam relaxa. Dacă tensiunea acumulată în timpul zilei te însoțește și la somn, învață să o eliberezi. Folosește muzica relaxantă și mișcă-te liber sau practică o sesiune de Yoga. Găsești înregistrări sau sesiuni live chiar aici. După stretching, folosește-ți palmele pentru a te conecta cu corpul tău și fă-ți un masaj la tălpi așează-ți palmele pe abdomen în timp ce respiri profund. Contactul cu corpul tău face minuni în a da un sentiment de siguranță și liniște.
Ține un jurnal
E important să onorezi fiecare zi, cu tot ce a fost în ea. Un jurnal te poate ajuta să intri în contact cu tine și să dai un spațiu constructiv emoțiilor tale. Alege să scrii sau înregistrează-te vorbind despre cum te simți. Asta te va ajuta să procesezi ce s-a întâmplat peste zi și să depășești mai ușor sentimentele grele. Încheie mereu cu recunoștință – inclusiv față de situațiile care te-au provocat.
Folosește respirația
Respirația profundă îi comunică la nivel visceral organismului nostru că suntem în siguranță. Respirația este unul dintre cele mai puternice instrumente pe care le poți folosi. Partea din creierul nostru asociată cu emoțiile este asociată și cu respirația – deci ea este unul dintre cele mai puternice moduri în care ne putem liniști.
Folosește sugestia
Atunci când ești obosit, creierul tău este mult mai deschis la sugestie și va comunica spre corp semnalele dorite de tine. În timp ce te relaxezi, spune-ți:
„Adorm. Sunt din ce în ce mai aproape să adorm. Merit să adorm.”
Pentru mine funcționează de fiecare dată.
Folosește meditația pentru a adormi
Meditația are rolul de a îți induce frecvențele Alpha și Theta, prezente în creierul tău și în timpul somnului. Poți folosi meditații ghidate, sau poți medita fără ghid, prin a te concentra asupra respirației tale și a observa senzațiile corpului. Descoperă meditația ghidată pe care am pregătit-o pentru tine, mai jos.
Somn ușor!
Hai să practicăm împreună!
Dă-mi voie să te ajut să descoperi Yoga așa cum nu ai trăit-o până acum. Cu blândețe, dar și energizare, cu profundă conectare, cu relaxare. Cu stare de bine.
Te aștept alături de mine în programul gratuit de Yoga – 26-29 aprilie, în fiecare zi de la 19:00, live, pe Facebook. (Poți relua sesiunile și ulterior dacă nu ai timp să participi live).
Înscrie-te aici.