You are currently viewing De ce e crucial să petreci timp cu tine

De ce e crucial să petreci timp cu tine

Și, mai ales, cum să faci să petreci mai mult timp tu cu tine?

Deși îți dorești foarte mult să petreci timp cu tine, probabil, a devenit ceva mai complicat să faci asta într-o mare de responsabilități, mai ales dacă împarți casa cu altcineva, dacă ești toată ziua alături de copii.

Pentru aproape fiecare client cu care lucrez, la începutul terapiei, timpul pentru ei înșiși pare un vis frumos.

Dacă e și cazul tău, e timpul să reevaluezi cum privești și accepți lucrurile în viața ta.

Probabil ai mai încercat să petreci timp cu tine, dar mereu pare să apară lucruri. Pentru că îți dorești să iei responsabilitate asupra propriei tale experiențe, te invit să reflectezi la motivele pentru care nu primești timpul pentru tine în viața ta.

Deși este foarte ușor să invocăm motive externe, cauza, de fiecare dată, este undeva în interior. Te invit să reflectezi tu cu tine la lucrurile care te împiedică să petreci suficient timp cu tine.

În istoria ta de viață, este posibil să fi înțeles mesajul că a avea grijă de tine sau chiar a te pune pe primul loc este un gest egoist. Poate ai primit acest mesaj fără să îți dai seama, l-ai internalizat și a devenit parte din adevărul tău interior.

Verifică cu tine dacă:

 • simți că timpul petrecut cu tine ia din timpul petrecut cu ceilalți și ajungi să te simți vinovat;
 • simți că ceilalți se vor simți ignorați dacă petreci timp cu tine și te vei simți vinovat;
 • simți că lucrurile vor scăpa de sub control și că tu trebuie să ai grijă de toate;
 • faci asta din inerție, având atât de multe roluri și accceptând responsabilitate maximă în viața ta pentru fiecare dintre ele;
 • glorifici și idealizezi a fi ocupat(ă), simțind că a face lucruri îți crește valoarea ca om;
 • îți este sau nu confortabil să pui limite cu ceilalți și să îți exprimi nevoile.

Dacă te regăsești în vreunul dintre aceste lucruri, te invit să le provoci în interiorul tău. Dă-ți voie să știi că timpul petrecut cu tine este printre cele mai bune investiții pe care le poți face – nu doar în tine, ci în toate relațiile din viața ta.

Suntem învățați că lucrurile bune se mențin prin sacrificiu. Relațiile se mențin prin sacrificiu.

Doar că prin sacrificiu nu faci decât să te golești de resurse, să te trădezi pe tine însăți/însuți și să ajungi, până la urmă, să nu mai obții lucrurile pe care voiai să le obții:

 • Să fii relevant pentru ceilalți
 • Să sprijini creșterea celorlalți 
 • Să îți îndeplineștii misiunea.

Sacrificiul nu este soluția.

Meriți să fii fericit(ă). Viața este aici ca tu să te bucuri de ea. Viața este ca să te bucuri de tot ceea ce există.

Viața NU este doar ca să bifezi lucruri. Viața nu este doar să îndeplinești roluri.

În timp ce tu ești bine, toți ceilalți vor fi bine.

Să fii fericit este cea mai bună strategie de viață. În timp ce ești fericit, ai energie.

Ai energie să fii creativ la birou și să porți acele conversații grele și să te ocupi de strategii și KPIs.

Ai energie și le dai copiilor tăi un părinte fericit. Iar un părinte fericit e cel mai bun cadou pe care îl poți face copiilor tăi.

Peste ani, copiii tăi, colegii tăi, își fi dorit prezența ta reală, autentică. Își vor fi dorit zâmbetul, nu sacrificiul tău.

„Nu”-ul tău este printre cele mai importante lucruri pe care le poți face pentru tine și ceilalți.

Nu ai cum să dai toate astea în timp ce tu nu mai ai resurse. Nu ai cum să dai ce nu ai.

A petrece timp cu tine e o strategie de viață.

Cum devii un om care se ocupă de sine, dacă asta nu e ceva care îți vine natural? 

Observă ce se întâmplă când te pui pe primul loc. Dacă nu îți vine natural, la început, vei avea nevoie de ceva feedback de la realitate pentru a te asigura că e de bine atunci când te ocupi de tine.

E adevărat, ai deja multe responsabilități importante. Poate nu e fezabil pentru tine să pleci undeva departe, sau să îți iei două vacanțe pe an. De aceea, îți voi prezenta câteva moduri foarte simple în care poți să îți iei timp pentru tine.

Ce poți face pentru a petrece mai mult timp cu tine:

 • Revizuiește-ti lista de priorități și responsabilități. 

Gata cu mailurile trimise până târziu! Când pui limite în relațiile profesionale, munca ta va deveni mult mai eficientă.

Ne place să ne considerăm indispensabili; să credem că lucrurile nu se pot face fără implicarea noastră; că fără noi se duce totul de râpă. Însă merită să ne uităm atent la lista de responsabilități și priorități și să ne dăm seama care sunt de fapt lucrurile pe care numai noi le putem face, ce putem delega, ce este cu adevărat urgent și ce poate fi amânat. Vei descoperi că în realitate poți crea mai mult timp liber decât ai crezut inițial și va deveni mult mai ușor să ai grijă de tine. 

 • Trezește-te înaintea tuturor și stai 10 minute în liniște

Deși poate părea că 10 minute de somn în plus ar fi fost mană cerească, vei descoperi că acele câteva minute de buffer între starea de somn și starea de trezie vor face minuni pentru tine pentru întreaga zi.

 • Programează-ți activități pentru tine

Fie că e o sesiune de Yoga pe Zoom sau un drum până la sală, sau un nou curs de dans, asigură-te că e ceva programat, la care nu poți renunța. Asigură-te că faci lucruri despre care știi că te încarcă și te fac să te simți bine.

 • Fă lucruri împreună cu ceilalți

Dacă ai un prieten sau un grup cu care împarți acel obicei de duminică dimineața, te asiguri că nu te mai poți sustrage, că cineva te ține responsabil pentru propria ta intenție. 

 • Anunță-i pe ceilalți de nevoia ta

Ai o conversație sinceră și deschisă despre nevoia de a petrece mai mult timp cu tine, fără a-i face să se simtă vinovați. Ajută-i să înțeleagă cât de mult îi vor ajuta.

 • Alege să meditezi

Citești peste tot despre beneficiile meditațiile, iar tot mai multe studii arată ce efecte minunate are meditația asupra mentalului, dar și asupra fizicului. Meditația e cel mai bun mod în care îți poți acorda timp. Fie că alegi să meditezi de unul singur, fie folosind o meditație ghidată sau participând la o meditație colectivă, fă din asta un obicei. Îți vei mulțumi în numai câteva săptămâni/ (cat crezi tu) când vei observa schimbări semnificative în viața ta.

 • Implică-ți corpul

Pune-ți corpul în mișcare pentru a avea și mai multe beneficii. În timp ce te miști, primești hormoni care îți dau o stare de bine, miști energia stagnantă din corpul tău și te oxigenezi. 

Hai să practicăm împreună Yoga!

Dă-mi voie să te ajut să descoperi Yoga așa cum nu ai trăit-o până acum. Cu blândețe, dar și energizare, cu profundă conectare, cu relaxare. Cu stare de bine.

Te aștept alături de mine în programul gratuit de Yoga – 26-29 aprilie, în fiecare zi de la 19:00, live, pe Facebook. (Poți relua sesiunile și ulterior dacă nu ai timp să participi live).

Înscrie-te aici.

Lasă un răspuns