You are currently viewing 6 motive pentru care nu ai primit Yoga în viața ta până acum

6 motive pentru care nu ai primit Yoga în viața ta până acum

Știu mulți oameni care își doresc să se apuce de Yoga, dar resping practica asta din cauza preconcepțiilor. Dacă și tu ți-ai dorit să descoperi Yoga, dar ai ezitat să începi, probabil că ai fost prins în preconcepții. Iată câteva motive pentru care, probabil, ai respins Yoga din viața ta până acum:

1. Ai întâlnit profesori abuzivi

Acum mai mulți ani, la un studio cu renume în București, un instructor de Yoga a țipat la mine fără un motiv anume. Am ieșit de acolo simțindu-mă complet stresată. Am fost profund mirată pentru că unul dintre principiile practicii Yoga este ahimsa – care înseamnă non-violență – iar asta ar fi trebuit să se aplice și în modul în care ne dăm instrucțiuni. La finalul acestei experiențe, nu doar că nu aveam parte de hormonii de bine (serotonină, endorfine și alte asemenea) la care m-aș fi așteptat la finalul unei sesiuni, ci eram plină de cortizol. Îți poți imagina că nu m-am întors acolo.

Dacă ai evitat să te bucuri de Yoga până acum, este pentru că ai cunoscut Yoga doar prin ochii celor care întrețin cultura competiției și a agresivității. Ceea ce mă duce la punctul următor 🙂

2. Ai crezut că Yoga este despre comparație cu ceilalți

Ai fost vreodată la un studio și ai ieșit de acolo simțindu-te complet depășit și deloc la același nivel cu ceilalți?

Eu nu voi putea niciodată să fac asta”.

sau

Hmm… poate aș putea și eu să fac asta.” – ai gândit, poate, în timpul unei sesiuni, văzând pe cineva în poziția „covrigel” și poate ai forțat puțin nota.

Într-un context de grup poate fi foarte ușor să ajungi să te compari cu ceilalți – ceea ce poate duce la accidente sau, cel puțin, la sentimentul că tu niciodată nu vei reuși. Yoga este despre a rămâne aproape de practica ta, despre a fi prezent în corpul tău – nu despre comparație. Din păcate, dacă ești într-un mindset de comparație pierzi scopul și dacă nu te „ridici la nivel”, apar rușinea.

3. Nu te simți suficient de flexibil

Yoga este despre a deveni flexibil – nu despre a fi deja suficient de flexibil. Dacă simți că oamenii care stau în posturi întortocheate au fost întotdeauna așa, te înșeli. Yoga implică mișcări care duc la mobilizarea articulațiilor, dar pornești de acolo de unde ești. Locul în care ești este absolut minunat, iar articulațiile tale se vor bucura de fiecare postură. 🙂

4. Asociezi Yoga cu sportul

Nu am fost niciodată o persoană sportivă. Din contră – aveam scutire la sport și eram ușor supraponderală. Când am crescut, a început să îmi placă mișcarea, dar nu aveam rezistență fizică, așa că Yoga m-a ajutat treptat și blând să am un corp mai puternic și sănătos.

Chiar dacă Yoga implică mișcare, Yoga nu este un sport. Yoga antrenează toate valențele experienței noastre fizice (corpul, mintea, emoțiile) și ne ajută să dezvoltăm abilități de viață utile chiar și în afara saltelei. Yoga pune corpul în mișcare, dar nu este un sport. De aceea, chiar și oamenii foarte puțin sau cu mobilitate redusă pot practica Yoga în modul lor, sau anumite ramuri din Yoga.

5. Crezi că Yoga este (doar) o practică spirituală

Deși Yoga este o practică ce a pornit de la poalele munților Himalaya și la care oamenii apelează de mii de ani pentru a se simți bine în corp și minte, felul în care noi practicăm Yoga în ziua de azi și principiile Yoga nu au atât de multă legătură cu o anumită religie. Este o practică spirituală în sensul în care poți ajunge să te simți mai aproape de tine și poți avea experiențe de conectare profundă și de liniște. Astfel, te poți simți mai îmbogățit pe toate aspectele, inclusiv spiritual. Alegerea de a cuprinde sau nu și elementul de religie este una personală, care îi aparține fiecăruia, și nu exclude practica ta.

6. Crezi că nu ai timp de Yoga

Yoga este, de fapt, o investiție de timp. 30 de minute petrecute cu tine în fiecare zi, starea de bine pe care o iei de acolo sunt cruciale pentru a te putea concentra la birou sau pentru a-ți păstra echilibrul în relațiile cu cei dragi. O dată ce începi, vei vedea că îți va fi greu să sari peste practică.

Hai să practicăm împreună!

Dă-mi voie să te ajut să descoperi Yoga așa cum nu ai trăit-o până acum. Cu blândețe, dar și energizare, cu profundă conectare, cu relaxare. Cu stare de bine.

Te aștept alături de mine în programul gratuit de Yoga – 26-29 aprilie, în fiecare zi de la 19:00, live, pe Facebook. (Poți relua sesiunile și ulterior dacă nu ai timp să participi live).

Înscrie-te aici.

Lasă un răspuns