You are currently viewing Cum te ajută Yoga să ai o viață luminoasă

Cum te ajută Yoga să ai o viață luminoasă

Nu am fost niciodată un om sportiv sau iubitor de mișcare. În școala generală, aveam scutire la sport și aveam și puțin peste greutatea recomandată pentru vârsta mea. Ca adolescent, am ajuns să iubesc plimbările lungi, și acesta era cam singurul mod în care includeam în viața mea mișcarea.

La 19 ani, după ce m-am mutat la București, am fost diagnosticată cu astm. Încercam să mai mișcarea oarecum în viața mea, însă capacitatea mea pulmonară era redusă. Mă resemnasem cu această condiție și cu tratamentul de care eram dependentă, crizele de tuse și cu trei răceli pe an, minim. În plus, după prânz, nivelul meu de energie era atât de jos, iar anxietatea atât de sus, încât nu mă puteam concentra la nimic.

Câțiva ani mai târziu, o colegă de birou a propus să facem Yoga. În holul biroului, de la 9:30 dimineața, după niște videos de pe Youtube, s-au întâmplat primele sesiuni de Yoga. Am fost atât de fascinată de starea de bine pe care o aveam, încât am început să practic zilnic, fără excepție.

În acea perioadă, testam și terapia prin meditație. Toate acestea, împreună, m-au ajutat să eliberez astmul, anxietatea și să recapăt controlul în viața mea.

În timp, am început să descopăr tot mai mult Yoga, să citesc tot mai mult și să înțeleg cum anume ajută și de ce e o resursă de atât de mult bine. Iată ce am descoperit:

     1. Practicată dimineața, oferă energie stabilă

În timp ce sunt un ambasador al sportului de orice fel, față de alte tipuri de mișcare, Yoga oferă energie stabilă și susținută pe parcursul întregii zile, pentru că permite atât activarea mușchilor, cât și stretching și mobilizarea articulațiilor. Practica Yoga mobilizează nervul vagus, ceea ce activează sistemul nervos, dar într-un mod care nu ne cauzează stres.

      2. Practicată seara, reduce tensiunea

Mi se întâmplă deseori ca, după o zi activă, să nu pot adormi până nu mă întind și îmi stabilizez energia. Yoga practicată într-un mod blând reduce tensiunea mușchilor, atenuează durerile de spate sau musculare și oferă un somn mai bun. Respirația profundă asociată cu Yoga calmează sistemul nervos, ne transmite că suntem în siguranță și că ne putem relaxa și abandona somnului. Ceea ce mă duce la punctul următor 🙂

       3. Respirația în profunzime calmează sistemul nervos

Yoga este asociată cu posturile care deschid și cu respirația în profunzime. Numeroase studii arată că respirația nazală transmite un mesaj corpului că este complet și pe deplin în siguranță. În schimb, respirația superficială este asociată de corpul nostru cu stare de alertă, ce duce la anxietate, mușchi încordați. În plus, mișcările din Yoga susțin respirația diafragmatică – ce ar trebui să fie respirația naturală.

      4. Yoga reduce depresia

Respirația în profunzime, dar și anumite posturi din tradiția Yoga, stimulează nervul vagus, unul dintre factorii anatomici cheie care susțin combaterea depresiei. Nervul vagus este absolut fascinant și sunt numeroase moduri de a-l stimula – masajul, cântatul, dar și Yoga și respirația în profunzime. Nervul vagus e atât de puternic încât există aparate care îl stimulează în mod electronic, cu efect instant asupra stării. Citește mai multe în articolul de aici.

    5. Yoga susține procesul de digestie

Prin anumite poziții, twist-uri, dar și prin respirația în profunzime, organele interne sunt masate și activate, ceea ce duce la o digestie mai bună și oxigenare mai bună a organismului. În același timp, crește metabolismul și duce în timp la eliberarea toxinelor. Îți poți da seama ce bine se simte de abia după ce începi să practici. 🙂

   6. Yoga oferă un context bun pentru procesarea emoțiilor

A avea spațiu sigur pentru sine îmbunătățește contactul cu sine. Când ești în contact cu tine, te întâlnești și cu ce e bun, dar și cu ce doare. Partea frumoasă este că, fiind în contact cu emoțiile grele, dacă ele apar, ai ocazia să le procesezi și să le eliberezi. Ce știm sigur este că te vei ridica de acolo simțind ușurare și eliberare. În plus, Yoga oferă corpului ocazia de a trăi starea viscerală de siguranță, ceea ce oferă un sprijin minunat în vindecarea traumelor. Pentru mai multe despre acest subiect, recomand cartea „The Body Keeps the Score” de Bessel Van Der Kolk.

Hai să practicăm împreună!

Dă-mi voie să te ajut să descoperi Yoga așa cum nu ai trăit-o până acum. Cu blândețe, dar și energizare, cu profundă conectare, cu relaxare. Cu stare de bine.

Te aștept alături de mine în programul gratuit de Yoga – 26-29 aprilie, în fiecare zi de la 19:00, live, pe Facebook. (Poți relua sesiunile și ulterior dacă nu ai timp să participi live).

Înscrie-te aici.

Lasă un răspuns